Aquest diumenge tindrà lloc a Bigues i Riells una nova edició de la festivitat dels Tres Tombs promoguda per l'Associació d'Amics dels Tres Tombs de Bigues i Riells.
Començarà al mati amb un esmorzar popular a la plaça Miquel Bosch (plaça del Mercat) on també hi haurà paradetes de productes naturals i on s'exposaran els carruatges que col·laboren amd la festa.
A continuació tindrà lloc el Ball de Gitanes.(Video) i la passada dels participants (Video).
Finalment la festa acabará amd una arrossada popular.
Petit recull d'història de la festivitat.
L'origen de la festa dels Tres Tombs el trobem en la festivitat de Sant Antoni Abat protector dels animals, que es el 17 de gener.
Es una festa molt bonica i espectacular que anat guanyan impuls en les darreres decades al nostre pais. Això ha propiciat que es celebri en diferents a dates a diferents localitats per tal que la difusió i participació sigui màxima per tot el territori i els participants poguin exibir els carruatges i animals a la major part de la població. Al web de la Federació Catalana dels Tres Tombs es pot trovar el calendari d'activitats.
Consisteix en fer tres passades amb cavalls, carros i animals de tir per un recorregut dins la població al voltant de l'imatge de Sant Antoni i on a la ultima passada els participants, persones i bèsties, reben la benedicció del mossén. En els darrers anys s'han incorporat a la comitiva mascotes de tot tipus, gossos, gats, ocells, etc...
Com la majoria de festivitats te un origen pagà on els tombs es feien al voltant d'una foguera. Posteriorment, amb l'irrupció del cristianisme es va substituir la foguera per Sant Antoni.
Existeix una versió que te lloc al barceloní barri de Sant Andreu on s'escenifica les temptacions que va tenir el sant durant la seva vida i que es coneixen com Els Tres Tombs Infernals.
La celebració mes antiga e ininterrompuda d'aquesta festivitat es la que te lloc a Igualada des de 1822. I a Barcelona les mes antigues son les del propi barri de Sant Antoni i de Sant Andreu que rivalitzaven entre elles amb referències al segle XV.
No hay comentarios:
Publicar un comentario